Aerobik

Kedves Szülők, Lányok, Asszonyok!

Ha mozogni vágytok, kikapcsolódást kerestek vagy egy jó társaságban, szívesen eltöltenétek egy kis időt akkor szeretettel várlak Benneteket 2012. szeptember 13-tól (csütörtök) induló alakformáló, zsírégető aerobik órákra. Az órákra folyamatosan be lehet kapcsolódni!

Helyszín: Győr-Ménfőcsanak, Győzelem úti iskola tornaterme.

Időpont: Minden csütörtökön: 18:00 – 19:00


2012. szeptember 10-től (hétfő) ugyanitt óvodás és iskoláskorú gyermekek részére (4-14 éves korig) ismét indul zenés-táncos aerobik tanfolyam kezdő és haladó csoportokban.

Az edzések időpontjai: Hétfő: 17:00 – 18:00

                                      Csütörtök: 17:00 – 18:00

Bármi kérdésed van, hívj bátran!!

Szabóné Pőcze Krisztina

0620/4825239

 

MARCAL Tánc- és Népművészeti Egyesület

Marcal Tánc- és Népművészeti Egyesület

Az egyesület célja elsődlegesen a gyermek- és ifjúsági tánc- és népművészeti oktatás megvalósítása, támogatása, fejlesztése. Az egyesület célul tűzi ki, hogy megteremtse a néptánc/egyéb tánc-csoportok fejlődésének lehetőségeit

 

"Vannak dolgok, amiket hajlamosak vagyunk elfelejteni, vagy csak elsiklani mellette, de mindenki számára nélkülözhetetlen, bármennyire is úgy érezzük, hogy nincs rá időnk.Ezek lennének a hagyományaink, táncaink, szokásaink, közös szórakozásaink.Nem lehet elsiklani azok mellett a dolgok mellett, amik formálják az életünket, identitásunkat, jövőnket.A legfontosabb, hogy ezeket minden generáció tudja valamilyen formában értékelni, feleleveníteni, élvezni, de nem utolsó sorban átélni.Nem szabad elfelejteni, hogy az emberiséget mindig a közös munka az egymás iránti megbecsülés, és alázatosság vitte előre. Nem az irigység, az önző viselkedésforma, és a hatalom vesztés elviselhetetlen érzése. Ha belegondolunk, ezeket egy lelkes néptánc csoport mind meg tudja valósítani.Az együttes 2005 őszén alakult Ménfőcsanakon, és a Marcal Néptánc együttes nevet kapta. 2009 év végére megalakult a Marcal Tánc és Népművészeti egyesület. Az együttes sikeres fellépéseken, Megyei minősítőkön, versenyeken és a minden év végén táborokban, és sok más színvonalas programokban vesz részt." forrás:http://marcal-neptancegyuttes.hupont.hu/9/bemutatkozas

Bezerédj-kápolna


 

Az elődjét, aminek az alapjaira épült még templomnak nevezték. Az első híradás 1311-ből való, amikor Baráti Márton mester és fiai szőlőültetésre adtak engedélyt, kikötésük volt, hogy termőre fordulásuk után a tizedet a ménfői Szent Szűz tiszteletére épült egyháznak adják. Az 1748-as egyházlátogatási jegyzőkönyv említi, hogy a templom 70 éve épült. Így az építési ideje 1678. Ezt az időpontot támasztják alá legutolsó ujjáépítéskor előkerült téglák évszámai is. 1790-es években megnagyobbították. 1809-ben Napóleon katonái lovaikat kötötték be. A XIX. század második felében a Bezerédj család átveszi a kegyúri jogokat. A templom alá kriptát építtetett és ez lett a család temetkezési helye.A falakon elhelyezett táblákon olvashatók az itt nyugvó családtagok nevei - köztük Bezerédj Ignácé a család címerével. A ménfői templom (1948) megépítése után osztozott a kastély sorsában, szinte romos állapotba került.1990-ben a Győri Városszépítő Egyesület kezdeményezésére helyi összefogással ismét újjáépítették. Jelenleg közművelődési célokat szolgál: hangversenyeket, kiállításokat, polgári házasságkötéseket tartanak benne.

Bezerédj-kastély

 Ménfő világi földbirtokosok tulajdona volt. Nevezetes családok:

 Poky, Zápolya, Enyingi Török, Bedegi Nyáry, Esterházy és Bezerédj     családok.

 Esterházy Miklós nádor 1526-ban második feleségének -Bedegi Nyáry  Krisztinának- testvéreitől vásárolta meg Ménfőt. Azonnal zálogba adta a pápai kapitányának, gróf Csáky Lászlónak, ő pedig továbbadta a győri jezsuitáknak. Feltételezzük, hogy ők szorgalmazták a kápolna építését 1670-es években. Időközben a Tata-gesztesi uradalomhoz csatolták a ménfői pusztát.

Oktatás-kultúra-nevelés

Győr-Ménfőcsanak intézményegységeiről bővebben az alábbi elérhetőségeken tájékozódhatsz:

SmartNews.Com