Útfelújítások 2012.

Megújult a Hegyalja utca

Az új útburkolat Európai Uniós forrásból épült, a győri önkormányzat pedig a járdák felújításával kapcsolódott a programhoz…

Az Új Széchenyi Terv Nyugat-dunántúli Operatív Program útfelújítási projektjeinek keretében újult meg a Győrújbarát-Győr-Ménfőcsanak összekötő 8311-es számú út mintegy három kilométeres szakasza. Az Uniós forrás 297 millió forint volt, az önkormányzat a kapcsolódó munkákra mintegy 30 millió forintot biztosított.

Az út átadásán Kara Ákos országgyűlési képviselő elmondta, a felújítás szándéka két irányból, Győr és Győrújbarát felől is megfogalmazódott, a kormánydöntés pedig a forrást is hozzárendelte, így megvalósulhatott a korábbinál sokkal biztonságosabb burkolat kialakítása.

Simon Róbert Balázs alpolgármester hozzátette, a beruházás Győr, Győrújbarát, a kormányzat és az unió együttműködésének köszönhetően valósulhatott meg. Mint mondta, a felújítás Győr-Ménfőcsanak városrész területén érintett olyan részeket is, amelyekhez önkormányzati beavatkozásokra, forrásokra volt szükség. A 600 méter hosszon történt járdafelújítás, és az új útburkolat szintjéhez igazodó járdamagasságok kialakítása a város Útkezelő Szervezetéhez kapcsolódtak.

Takács Tímea a terület önkormányzati képviselője kiemelte, a helyiek évtizedek óta várták a felújítást, ami most megtörténhetett. Köszönetet mondott a lakóknak a türelemért és a segítőkészségért, amit a felújítás során tanúsítottak, valamint Borkai Zsolt polgármesternek és az önkormányzatnak a város szerepvállalásáért és Kara Ákosnak a felújítás intenzív képviseletéért. A képviselő kifejtette, várhatóan ez év őszén valósulhat meg Győr Város Útkezelő Szervezetének irányításával egy új jelzőlámpás forgalomirányítás a Győri út – Hegyalja út csomópontban. A még tervezés alatt álló csomóponti korszerűsítés Hegyalja úti ágának kialakítása már a mostani felújítás alatt úgy valósult meg, hogy igazodjon az új jelzőlámpa csomóponti elrendezéséhez. Kiemelte, a felújítással nem csak az út, de a templom előtti teresedés is biztonságosabbá vált, és jövőre a parkolási gondokat is enyhítik a Csanaki út irányában.

Juhászné Árpási Irma Győrújbarát polgármestere köszönetet mondott azért az összefogásért, amelynek révén megvalósulhatott a fejlesztés, hiszen az utat sok győrújbaráti lakos is használja, akiknek ezzel könnyebbé vált a közlekedés. Mázsi Attila a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, az idén az Új Széchenyi Terv keretében országosan 600 kilométer utat újítanak fel 87 milliárd forint értékben. Sümegi Péter a Közút Győr-Moson-Sopron megyei igazgatója hozzátette, a nyugat-dunántúli régióban év végéig összesen 7,16 milliárd forint megítélt forrást használnak fel.

 

Szöveg: gyor.hu

fotó, video: Stoller László

Ünnepélyes átadás és nyílt nap a Szertári u. 4. sz. alatt

Új háziorvosi rendelő

 Komfortosabb körülmények között vehetik igénybe az egészségügyi ellátást Ménfőcsanak ménfői részének lakói. Borkai Zsolt polgármester a városrész önkormányzati képviselője, Szabó Jenő, valamint Sági Géza, a kivitelezést végző Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója társaságában adta át azt a felnőtt háziorvosi rendelőt, amely az eddiginél is közelebb hozza az ellátást a környéken élők számára.

Szabó Jenő önkormányzati képviselő elmondta: a csanaki részen lévő, Hegyalja utcai felnőtt rendelő megközelítése a nagy távolság miatt sok idős embernek okozott gondot, akik kérték, hogy biztosítsanak számukra lehetőséget arra, hogy egy közelebbi helyiségben vehessék igénybe az ellátást. A kérést tolmácsolta a város vezetése felé, s ezzel elindult az a folyamat, melynek eredményeképpen a polgármester csütörtökön átadta a Szertári utca 4. szám alatt található új rendelőt.

Borkai Zsolt elmondta: az önkormányzat mindig kiemelten kezelte az idősek szociális és egészségügyi ellátásának kérdését, s már az „egy orvos egy rendelő” program elindításával igyekezett európai körülményeket biztosítani mind az orvosok mind a betegek számára. Az új létesítményben a két helyiségből álló rendelő és a betegváró is azt a célt szolgálja, hogy a ménfői részen lakó rászorulók egyszerűbb, gyorsabb, színvonalasabb egészségügyi ellátást kapjanak.

A felnőtt háziorvosi rendelő mellett a részönkormányzat hivatalának és két bérlakásnak is otthont adó épület kivitelezését, a beruházás finanszírozását a Győr-Szol Zrt. végezte. Sági Géza, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta: az új létesítmény korszerűen felszerelt, a kivitelezés során alkalmazott minőségi anyagoknak és munkának köszönhetően kiváló feltételeket biztosít a különböző tevékenységek ellátásához.
A rendelő bútorait az EESZI műszaki ellátó szervezete készítette, a felszereléshez tartozó eszközök, berendezések, orvosi műszerek, higiénés kiegészítők beszerzéséhez, az informatikai háttér megteremtéséhez az önkormányzat biztosított forrást.


A Szertári utcai felnőtt háziorvosi rendelő június 4-től várja a betegeket. Dr. Kamil Atif George keddenként 11 órától 15 óráig, dr. Alföldi Ferenc pedig szerdánként 8 órától 11 óráig fogadja a pácienseket. A rendelő telefonszáma: 96/822-826. A hét többi napján változatlan rendelési időben a lakosok a Hegyalja utcai rendelőben fordulhatnak háziorvosukhoz.

Forrás: www.gyor.hu

Fotó: Stoller László

Rendbe tették a Gyirmót-Ménfőcsanak vízfolyást

Rendbe tették a Gyirmót-Ménfőcsanak vízfolyást

Az elmúlt évek területfejlesztései és beépítési viszonyai indokolttá tették, hogy a városrészek csapadékvíz-elvezetése kiemelt prioritásként szerepeljen a város fejlesztési programjában.

A győri önkormányzat még 2011-ben pályázatot nyújtott be a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztése pályázati felhívásra NYDOP-4.1.1/B-11-2011-0023 azonosítószámon, a „Belterületi vízrendezés fejlesztések Győr Megyei Jogú Város négy városrészében” címmel. A pályázat elbírálása 2012 áprilisában megtörtént, az irányító hatóság támogatásra érdemesnek ítélte a pályázatot, így a fejlesztés 90 százalékos, 280.314.089 forint európai uniós támogatás és 10 százalék, 31.146.109 forint önkormányzati önerő mellett valósulhat meg. Mindezek mellett a győri önkormányzat további önerő biztosításával a kapcsolódó útépítésekre a 2012-ben és 2013-ban összesen 213.735.839 forintot fordít.

A négy településrészt érintő beruházás első elemeként a projekt kapcsán megvalósult a Gyirmót-Ménfőcsanak vízfolyás rekonstrukciója. A mintegy 3,5 km hosszú csatorna rekonstrukciós munkái során, megvalósult a mederben található, a lefolyási viszonyokat jelentősen rontó vízi növényzet eltávolítása, iszapkotrás, az elfajult mederszakaszok helyreállítása, valamint a meglévő műtárgyak felújítása és újak építése. A beavatkozás következtében javult a meder vízelvezető képessége, csökkent a meder gyors újranövényesedésének esélye, a kitermelt iszap helyére szabad tározó kapacitás került. A munkát a Kultúrmérnök Építőipari és Kereskedelmi Kft. végezte bruttó 50,3 millió forintos áron, melyből az Európai Uniós támogatás összege 42,7 millió forint, a fennmaradó részt az Önkormányzat önerőből finanszírozta.

Szabó Jenő, a terület önkormányzati képviselője az elvégzett munkálatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, a vízfolyás rendbetételére nagy szükség volt, hiszen a korábbi nagy esőzések idején a csapadékvíz komoly gondokat okozott a területen. Az idei tavasz már bebizonyította, hogy a munka eredményes volt, hiszen a korábbi kritikus pontokon idén már nem jelentkezett a probléma. A fejlesztés ezért nagymértékben hozzájárul a városrész élhetőségének további javításához.

Kara Ákos országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a csapadékvíz elvezetés kérdése sok területen, így nem csak Győrben, de a Győr környéki településeken is fontos, ezért arra törekednek, hogy minél több hasonló jellegű beruházás valósulhasson meg.

Forrás: www.gyorplusz.hu

Fotók: O. Jakócs Péter

Lakossági tájékoztatás

Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete tájékoztatása alapján a Csanakhegyi út páros oldalán, a Győzelem úttól számítva mintegy 300 méter hosszon sor kerül az útszegély cseréjére. A beavatkozásra a jobb vízelvezetés érdekében van szükség. A munkálatok 2013. április végéig tartanak, így az elkövetkezendő hetekben kérjük a lakosság türelmét és megértését.

        

Nagyobb fotóért katt a kis képre.

 

 

HírekLakossági információs iroda

Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal

Győr-Ménfőcsanaki lakossági információs iroda

 9012 Győr, Szertári út 4.

Tisztelt Lakosok!

Ezúton értesítjük Győr-Ménfőcsanak lakosságát, hogy a Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Győr-Ménfőcsanaki Kirendeltsége - mely egyben Győr-Ménfőcsanak lakossági információs irodának ad helyet, ahol orvosi rendelő is kialakításra került - a 22-es autóbusz megállójától közel kétszáz méterre, a Szertári utca 4. szám alatt található.

Az újonnan épült épületben a kirendeltség korszerű, a mai igényeknek megfelelő irodákat vehet igénybe. Az új ügyfélszolgálati helyiség központi elhelyezkedésénél, és tömegközlekedéssel történő megközelíthetőségénél fogva jobban elérhető a lakosok számára.

Az épületegyüttes akadálymentesített építészeti megoldása a fogyatékkal élők részére is lehetővé teszi a zökkenőmentes ügyintézést.

A telefon és fax számok - a számhordozás miatt történt átmeneti szünetelés után - újra élnek. A telefonszám változatlanul 96/519-890 és 96/519-891 illetve a faxszám: 96/519-892.

Az ügyfélfogadási idő szintén változatlan:

Hétfő: 8.30 - 15.00
Szerda: 12.30 - 15.00
Csütörtök: 8.00 - 17.30

Tisztelettel állunk továbbra is a településen élők szolgálatára:
Takács Tímea és Szabó Jenő önkormányzati képviselők


HIVATALI KIRENDELTSÉG:

96/519-890 és 96/519-891 illetve a faxszám: 96/519-892.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

FALUGAZDÁSZ:

Győr, Csipkegyári út 2.

Tel: 06/96-310245

SmartNews.Com